Du er her: Prosjekter » Konservativ bruddbehandling i allmennpraksis

Hopp over seksjon - Til hovedinnhold - Topp

Søk »

Til toppen av siden

Konservativ bruddbehandling i allmennprasis

Bykle kommune har siden 1988 hatt røntgen på allmennlegekontoret og drevet med røntgen dianostikk lokalt og behandling av brudd. bakgrunnen for dette er den lange transportavstanden (3 timer til nærmeste sykehus med ambulanse). Fra 2004  ble det innført digitalt utstyr. Dette medfører at man etter taking av røngtenbilder og overføring tilSørlandets Sykehus kan samme med røntgenlege og/eller ortoped vurdere bilder sammen, både før og etter behandling lokalt.

Det er ikke gjort noen forskning eller kvaitetsvurdering på denne behandlingen som tradisjonelt blir utført på sykehus/akuttklinikker.

Kommunen har ønske om at det utføres forskning i forhold til tilbudet.Undertegnede har fra 1.1.2013 og foreløpig o ett år blitt tildelt stipend for å gjennomføre slik forskning i form av 20 % stilling som kommunelege.

Hypotesen som i første omgang skal sees på er om lokal bruddbehandling er like god ved allmennlegekontoret Bykle som alternativer, nemmelig behandling ved nærmeste sykehus (Kkristiansand og Arendal). Planen er å se på de vanligste brudd og man tenker å avgrense undersøkelsen ti følgende bruddskader:

  • håndleddsbrudd
  • underarmsbrudd
  • overarmsbrudd
  • kragebeinsbrudd
  • leggbrudd
  • ankelbrudd

Jeg planlegger å få veiledning ved Nasjonalt Kompetansesenter Senter for Legevaktsmedisin, Bergen og er i ferd med å få veiledere i den videre prosessen her.

Resultatet av prosjektet planlegges publisert i Tidsskrift for den norske Legeforening..

 


ePhorte: 2013/2547

EUTRO: 7510.00038

Norsk English

Topp

Nasjonalt senter for distriktsmedisin. Institutt for samfunnsmedisin, 9037 Tromsø. Telefon: +47 776 45 512