Du er her: Prosjekter » Spørreskjemaer i skolehelsetjenesten

Hopp over seksjon - Til hovedinnhold - Topp

Søk »

Til toppen av siden

Spørreskjemaer i skolehelsetjenesten - henting av finsk erfaring til skolehelsetjenesten i Tana

Bakgrunn
I skolehelsetjenesten er det ofte problematisk å identifisere de barn og ungdommer som har behov for spesielle tiltak. For eksempel deprimerte ungdommer kan lett overses ved helseundersøkelser. I Tana brukes i dag strukturerte muntlige helseintervjuer av helsesøstre fora kartlegge individuelle behov hos elever. Aino Snellman har jobbet 6-år som skolelege i Tana og for dette 20 år i Finland, hvor man har i 30 år brukt skriftlige spørreskjemaer som hjelpemiddel i helseundersøkelser, med spørsmål til elever selv, foreldre og lærere. Praksis varierer fra kommune til kommune. I Turku er det oppegående skolehelsetjeneste, hvor overlegen er en barnelege som har skrevet lærebok i skolehelsetjeneste. I Turku er det også svenskspråklige skoler som er lett for norske å samarbeide med. Aino Snellman har lenge tenkt å prøve å hente noe av den finske erfaring med systematisk bruk av spørreskjemaer til skolehelsetjenesten i Tana. Dette har
blitt diskutert flerfaglig med helsesøstre, PPT-tjenesten og lærere som har vist interesse og jobbe sammen fora utvikle motsvarende system til skolehelsetjenesten t Tana. Aino Snellman har pustepause i vanlig arbeid, Finnmarkspermisjon i august — desember 2004 og har tenkt Aå bruke noe tid for dette under permisjonen.


Mål for prosjektet
Å utvikle og teste spørrskjemaer til helseundersøkelser av elever i skolehelseundersøkelser i Tana kommune basert på eksempel fra Turku.

 


Prosjektleder: Aino Snellmann

Norsk English

Topp

Nasjonalt senter for distriktsmedisin. Institutt for samfunnsmedisin, 9037 Tromsø. Telefon: +47 776 45 512